decembrie 10, 2021

11 decembrie - Ziua internationala a muntelui

 


 În 11 decembrie este celebrată Ziua internațională muntelui.

 Ziua international a muintelui a fost instituită în 2003 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 57/245 şi are ca scop încurajarea comunităţii internaţionale de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montan.

 Acoperind aproximativ 22% din suprafața Pământului, munții joacă un rol important în direcția creșterii economice sustenabile. Nu doar că furnizează mijloace de subzistență și asigură un trai decent pentru 915 milioane de oameni care trăiesc în munții din întreaga lume, reprezentând 13% din populația globală, dar alte câteva milioane de oameni beneficiază de pe urma acestei bogății naturale.

 Munţii furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Totuşi, în zonele muntoase se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.

 Îmbătrânirea accentuată a actualilor deţinători de gospodării şi apariţia pericolului grav şi iminent de deşertificare umană a munţilor României și de dispariţia celui mai important segment de populaţie montană, va duce la pierderea unor producători agricoli cu experienţă tradiţională.

 Pe măsură ce vulnerabilitatea populațiilor montane crește, migrația crește atât în străinătate, cât și în centrele urbane. Migrația tinerilor din zonele montane va avea ca rezultat o pierdere inestimabilă în ceea ce privește furnizarea de servicii ecosistemice și conservarea culturii și biodiversității.

 Europa este acoperită în proporție de 40% de munți, locuiți de 20% din totalul populației acestui vechi continent, în timp ce România are aproximativ 38% zonă montană. Zonele montane sunt în general rurale şi se caracterizează prin limitări naturale ale productivității agricole, care conduc la producții agricole reduse, cauzate de condiții climatice și biofizice nefavorabile desfășurării în condiții optime a activităților agricole.

Sursa: comunicat MADR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu